top of page
Search
  • subros2

GULL I ENDEN AV REGNBUEN?


(Foto: Sissel Berge)


I fjor høst ble det reist 21 vindturbiner midt i glaninga fra huset mitt i Selbu. Selv fra senga ser jeg rett opp på mastodontene som er høyere enn Oslo Plaza. Det er forunderlig å tenke på at det er 21 byggverk midt i ingenmannsland som er høyere enn det største bygget i hovedstaden. Huset mitt er et nydelig gammelt hus på 450 kvadrat som jeg har hatt angst for å varme opp med de høye strømprisene. Men strømregningen har vært forsvinnende liten sammelignet med hva strømmen koster i Oslo hvor jeg bor.

Nå var jeg der i to uker på ferie og så til min forundring at turbinene sto bom stille. Samtidig leser jeg i avisen at stastministeren forbereder det norske folk på strømrasjonering til høsten.


Jeg meldte meg derfor inn i en gruppe på facebook som engasjerer seg i vindkraft i Norge og spurte hvordan det kunne være mulig at de ikke er aktive når det snakkes om underskudd på strøm?


Svaret jeg fikk overrasket meg. Landet viser seg å være delt i to takket være en fjellkjede. De som bor sør for Dovre har kabler som er knyttet til det europeiske nettverket og har derfor skyhøye priser mens nordover så finnes det enda ikke noen tilkobling. Det har vært en regntung sommer i Trøndelag og vannmagasinene flommer over. Strømprisene er lave. Det lønner seg altså ikke for turbinene på Stokkfjellet å produsere strøm når prisen er så lav som den er nå - derfor så står ikke bare den, men så og si alle vindparkene nord for Dovre helt stille.


De tyskerne som eier 70 prosent av vindparken på Stokkfjellet får vente noen år med å få fortjeneste på anlegget.

Men ikke så veldig lenge. I 2025 ventes det å stå splitter nye overføringskabler klare over fjellet slik at også nord kan eksportere til Europa. Og da spørs det hvordan det går med de 450 kvadratmeterne mine i Selbu. Strømprisene vil skyte i været over natta.


Det kommer til å bli jævlig bittert å ligge i senga og se på turbinene som kommer til å snurre som aldri før og ha en lommebok som blir mer og mer slarkete. All sympati med de i sør som allerede har blitt utsatt for denne absurde situasjonen.

273 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page