Search
  • subros2

Min venn Ragnar Rokk, er brannmann.

Updated: Jan 9

Når min venn Ragnar gikk på brannmannskolen, lærte de at i krisesituasjoner vil mennesker umiddelbart fordele seg i tre forskjellige grupper. Hver gruppe med tre forskjellige personligheter som de må forberede seg på å takle.


Om man tenker seg et drama som foregår ute på et åpent hav hvor en båt holder på å synke, så vil den første gruppen være de mest utagerende da det er de som ofte blir både høylytte og hysteriske. De kan finne på å løpe rundt og skrike "Barna mine - vi dør" Etterhvert kan de bli fullstendig handlingslammet og apatiske.

Denne gruppen utgjør cirka 15 prosent.


Den neste gruppen, er den største. Den er på hele 70 prosent. Det er de som det er lettest å ha med å gjøre for Ragnar og hans kolleger. Det er nemlig de som venter på beskjed og ofte ser det som et mål å ikke være til bry. Før Ragnar og hjelpen kommer, så har de ofte vennlig holdt hverandre i sjakk. "Sett deg nå ned og ta det med ro," sier de og klapper hverandre på skulderene.

Om vi fortsatt holder oss til dette med skipsforlis, så stoler de ett hundre prosent på at kapteinen vet deres beste. Derfor kan gruppen bli ganske irritert på den siste gruppen, som forøvrig også bare er på 15 prosent. Og det er den gruppen som tenker selv. Den største gruppen på 70 prosent synes forferdelig synd på den første lille gruppen - de som tydelig gir uttrykk for at de er veldig redde. Men den gruppen som tenker selv, den ser de på som en trussel. Den store massive gruppen vil forsøke å overtale eller også kreve, at den siste lille gruppen skal bli lydige passasjerer - slik som de selv er!

De har nemlig store og grunnleggende problemer med å akseptere at andre enn kapteinen på noe som helst slags måte kan ta grep om situasjonen. "Hva slags bakgrunn har du som gjør at du kan du vite hva som er bra å gjøre?", sier de. "Du er ikke utdannet innen dette!" Føler de seg veldig truet, så kan de til og med påstå at de som ikke er lydige slik som de selv er, forsøker å ta livet av dem alle. De har fullstendig tillit til de overordnede på skipet og lar kun de bestemme over dem selv. Det gjør de ofte helt uten å reflektere over at det faktisk kan være nettopp disse menneskenes valg og oppførsel som har har satt dem i denne kinkige livstruende situasjonen som de plutselig befinner seg i.


I følge læreren på Ragnars Rokks brannmannskole, så er det de fra den siste gruppen som har størst sjans til å overleve en katastrofe. Det skyldes nettopp at de er aktive og tenker selv. Ofte så redder de mange liv fra de andre gruppene. Under Titanic og Estonia-ulykken fikk de livbåter på vannet selv om skipet har fått slagside. Og selv om kapteinen ikke hadde beordret det.

Kapteinen er faktisk bare et menneske også. For alt vi vet så tilhører han/hun den første gruppen som blir hysteriske og handlingslammet.


Det er utrolig viktig i en hver situasjonen at vi gir rom til de som tenker selv. At vi gir de som ser og skjønner ting fra andre vinkler, en sjanse. Vi må innse at vi ikke alle er skudd sammen likt og omfavne mangfoldet! Hvem vet, kanskje det nettopp blir din redning?423 views0 comments

Recent Posts

See All

VRØVL!

Det var det ordet noen hadde skrevet med store bokstaver med sort tusj på det felles postkassestativet i vårt lokale vel. Jeg husker jeg gikk tur med hunden og flirte skjevt hver gang jeg så det. Hvem

CONTACT

+47 901 90 106

  • Facebook - Black Circle
  • Vimeo Black Round
  • imdb
  • Instagram - Black Circle

LATEST NEWS