Search
  • subros2

Min venn Ragnar Rokk, er brannmann.

Updated: Feb 20

Når min venn Ragnar gikk på brannmannskolen, lærte de at i krisesituasjoner vil mennesker umiddelbart fordele seg i tre vidt forskjellige grupper. Tre tydelige personligheter som de må forberede seg på å takle.


Når Ragnar ankommer, la oss si til en båt på åpent hav som er i ferd med å synke, så lærer de hvordan de takler kriserammede individer - ofte milevis fra land. Den første gruppen han møter vil være de som er mest utagerende. De er ofte er både høylytte og hysteriske. De kan finne på å løpe rundt og skrike "Barna mine - vi dør" Etterhvert kan de bli fullstendig handlingslammet og apatiske.

Denne gruppen lærer han at utgjør cirka 15 prosent.


Den neste gruppen, er den største. Den er på hele 70 prosent. Det er de som det er lettest å ha med å gjøre for Ragnar og hans kolleger. Det er nemlig de hele tiden har venter på beskjed og som ofte ser det som et mål å ikke være til bry. Før Ragnar og hjelpen kommer så har de vennlig holdt hverandre vennlig i sjakk. "Sett deg nå ned og ta det med ro," sier de og klapper hverandre på skulderene. "Nå får vi snart vite hva hva vi skal gjøre for å komme ut av denne situasjonen."

De stoler de ett hundre prosent på at kapteinen, og nå at Ragnar, vet deres beste. Derfor kan den største gruppen bli ganske så irritert på den siste gruppen, som forøvrig også bare er på 15 prosent. Og det er den gruppen som tenker selv. Den største gruppen på 70 prosent synes forferdelig synd på den første lille gruppen - de som tydelig gir uttrykk for at de er veldig redde. Men den gruppen som tenker selv, den ser de på som en trussel. Denne store massive gruppen vil forsøke å overtale eller også kreve, at den siste lille gruppen skal bli lydige passasjerer - slik som de selv er!

De har nemlig store og grunnleggende problemer med å akseptere at andre enn kapteinen på noe som helst slags måte kan ta grep om situasjonen. "Hva slags bakgrunn har du som gjør at du kan du vite hva som er bra å gjøre?", sier de til opportunistene. "Du er ikke utdannet innen dette!" Føler de seg veldig truet, så kan de til og med påstå at de som ikke er lydige slik som de selv er, forsøker å ta livet av dem alle. De har fullstendig tillit til de overordnede på skipet og lar kun de - og de alene- bestemme over dem selv. Det gjør de ofte helt uten å reflektere over at det faktisk kan være nettopp disse menneskenes valg og oppførsel som har har satt dem i denne kinkige livstruende situasjonen som de plutselig befinner seg i.


I følge læreren på Ragnars Rokks brannmannskole, så er det de fra den siste gruppen som har størst sjans til å overleve en katastrofe. Det skyldes nettopp at de er aktive og tenker selv. Ofte så redder de mange liv fra de andre gruppene. Under Titanic og Estonia-ulykken fikk de livbåter på vannet selv om skipet har fått slagside. På tross av manglende ordre fra skipets kapteinen.


Skjønner du hvor jeg vil? Det er utrolig viktig i en hver situasjonen at vi gir rom til de som tenker selv. At vi gir de som ser og skjønner ting fra andre vinkler, en sjanse. Vi må innse at vi ikke alle er skudd sammen likt og omfavne mangfoldet! Hvem vet, kanskje det nettopp blir din redning?

Ragnar nevner også rottene. De som stikker med halen mellom beina og bare har en ting for øye. Å redde seg selv! Man skal ikke glemme dem. Det finnes de også.
601 views0 comments

Recent Posts

See All

VRØVL!

Det var det ordet noen hadde skrevet med store bokstaver med sort tusj på det felles postkassestativet i vårt lokale vel. Jeg husker jeg gikk tur med hunden og flirte skjevt hver gang jeg så det. Hvem

CONTACT

+47 901 90 106

  • Facebook - Black Circle
  • Vimeo Black Round
  • imdb
  • Instagram - Black Circle

LATEST NEWS