Search
  • subros2

Min venn Ragnar Rokk, er brannmann.

Updated: 3 days ago

Når min venn Ragnar gikk på brannmannskolen, så lærte de at i en krisesituasjon så vil mennesker umiddelbart fordele seg i tre grupper med forskjellige personligheter som de må forholde seg til.


De første og mest iøynefallende gruppen er de som blir høylytte og hysteriske fordi de er grunnleggende redde for å dø.

Om man tenker seg for eksempel det er en gruppe mennesker som befinner seg på et skip holder på å synke ute på det åpne hav, så er det stor sjans for at de som tilhører denne gruppen enten vil løpe skrikende rundt som hodeløse høner. Eller tvert mot, at de får sjokk og bli fullstendig paralysert og handlingslammet.

Denne gruppen utgjør cirka 15 prosent.


Den neste gruppen, er den største og den er på hele 70 prosent. Det er de som er lettest å ha med å gjøre for Ragnar og hans kompanjonger. Det er nemlig de som venter på beskjed. De vil ofte ikke være til bry! Før Ragnar og hjelpen kommer, så har de ofte holdt hverandre i sjakk. "Sett deg nå ned og ta det med ro," sier de og klapper hverandre på skulderen. Om vi fortsatt forholder oss til dette med båt, så stoler de 100 prosent på at skipets kapteinen vet deres beste. Derfor kan gruppen bli ganske irritert på den siste gruppen, som også bare er på 15 prosent. Og det er de som tenker selv. Den store gruppen på 70 prosent synes forferdelig synd på den første lille gruppen - de som tydelig gir uttrykk for at de er veldig redde. Men den gruppen som tenker selv, den ser de på som en trussel - Om vi fortsatt tenker oss at vi er på en båt, så vil de i denne største gruppen, forsøke å overtale eller også kreve, at den siste gruppen skal bli lydige passasjerer som dem selv!

De har nemlig store og grunnleggende problemer med å akseptere at andre enn kapteinen på noe plan kan ta grep om situasjonen. "Hvordan kan du vite hva som er bra å gjøre?", sier de. "Du er ikke utdannet innen dette." Blir de veldig redde så kan de påstå at de som ikke er lydige som dem selv forsøker å ta livet av dem alle. De har fullstendig tillit til de som de opplever at bestemmer over dem selv. Helt uten å tenke et sekund på at det faktisk kan være nettopp disse overordnes valg og oppførsel som har har satt dem i denne kinkige livstruende situasjonen som de plutselig befinner seg i.


Men i følge læreren på Ragnars Rokks brannmannskole så er det de fra den siste gruppen som overlever en katastrofe nettopp fordi at de er aktive og tenker selv. Faktisk så redder de ofte mange fra de andre gruppene. Noe som for eksempel skjedde både under Titanic og Estonia-ulykken hvor de fikk livbåter på vannet selv om skipet har fått slagside og selv om kapteinen ikke hadde beordret det.

Kapteinen er faktisk bare et menneske også. For alt vi vet så tilhører han/hun den første gruppen som blir hysteriske og handlingslammet.


Det er utrolig viktig i en hver situasjonen at vi gir rom til de som tenker selv. At vi gir de som ser og skjønner noe annet enn oss selv en sjanse. De som ser ting fra andre vinkler. Vi må Innse at vi ikke alle er skudd sammen likt og omfavn mangfoldet! Hvem vet, kanskje det blir nettopp din redning.65 views

CONTACT

+47 901 90 106

  • Facebook - Black Circle
  • Vimeo Black Round
  • imdb
  • Instagram - Black Circle

LATEST NEWS